June 2021

Zašto je kvalitetan doručak važan za zdravlje

Marko Stojanovic Instagram
Marko Stojanovic
Diplomirani Nutricionista
Zašto je kvalitetan doručak važan za zdravlje

Na samom početku ove moje ‘pustolovine’ doručak mi je bio ovsene + kuvana belanca + 1 žumanac. Zašto? Zato što su svi to radili pa hajde i ja ću.  

Nešto kasnije sam krenuo da se edukujem i da učim neke osnovne stvari, a pošto sam išao u medicinsku školu imao sam informacije na sve strane. Ali i dalje sam jeo ovsene i belanac. I tako je prolazilo vreme dok nisam probao nešto sasvim drugo. A to je spoj MASTI I PROTEINA.

Masti i proteini su moj izbor kao i uvek. Pisao sam o ovome detaljnije u nekoliko navrata. Jedan od razloga je što ćete se lakše probuditi, drugi što ćete napraviti takvu sredinu u telu da nećete imati nagle skokove i padove šećera što je jako važno, naročito u procesu mršavljenja.

Moj doručak je već duži vremenski period sklop PROTEINA I MASTI, jako obiman obrok koji retko ko od rekreativaca može pojesti, nakon 3h ja sam već gladan…imam klijente koji pojedu recimo 6 jaja, masni sir, salatu i jos neki izvor masti pored toga i nakon 2-3h oni ogladne. To je zato što su izgradili METABOLIZAM odnosno telo koje sjajno funkcioniše, gde je varenje odlično i bez tegoba. GLAD je ta koja je jasan pokazatelj rasta metabolizma (sve ovo važi kada se ishrana izbalansira kako treba uz pravilnu fizičku aktivnost da ne dođe do zabune da se razumemo odmah). To je recimo još jedan od signala tela koje funkcioniše kako treba.

Ono što preporučujem ljudima da rade čim se probude je da jedu. Doručak može biti i malo drugačiji. ?

  • 2 merice whey proteina
  • 60g oraha (samleveni pa dobijen puter)
  • smrznute kupine, cimet

Nutritivna vrednost:

  • 50g proteina
  • 35g masti
  • >10g UH

Hajde sad malo da objasnimo zašto je dobro kvalitetno doručkovati i kako sam ja u stvari doneo taj zaključak.

✅ Neko osnovno pravilo važi da ono šta telu daš ujutru to će trošiti u toku dana pa sam ja tako pokušao da jedem masti kako bi ih trošio u toku dana. Postoje neke studije koje govore o tome kako je skok insulina ujutru loš jer telo u toku dana neće trošiti masti.

Kada se mi ujutru probudimo – BUĐENJE predstavlja šok za naše telo i ono kreće da luči kortizol (katabolički hormon). E sada ako mi telu damo hidrate koji će izazvati lučenje insulina, sudar ta dva hormona INSULIN – KORTIZOL je loš spoj. Zato sto su to hormoni koji u telu rade dve suprotne stvari.

– INSULIN taloži energiju u obliku glikogena tako što otvara ćelije da prime glukozu (glikogen) i tako što taloži energiju za kasniju potrošnju. (masti)

– KORTIZOL uzima i troši (razgrađuje) taj isti glikogen i masti kada su telu potrebni.

Ova dva hormona teže da jedan drugom izmene dejstvo.

✅ ONO GLAVNO

Kada unesemo masti i proteine ujutru kortizol ubrzava razgradnju masnih depoa kao i trošenje masti za dobijanje energije. Nema lučenja insulina koji će to dejstvo kortizola težiti da izmeni.

Još jedan benefit je što ako je insulin nizak onda je GH (growth hormone) na visokom nivou što takođe ubrzava razgradnju masnih depoa što znači da dobijamo duplu korist. A funkcija GH vam je svima poznata.

Ovo je sve teorija a ja sam u praksi to sam i osetio. Plus se bolje i lepše budim i rasanjujem pa se i mnogo lepše osecam a i mišići se bolje osećaju.  

Možda neko misli drugačije i prija mu drugačije ali ja do sada ni od jednog klijenta nisam čuo da mu kvalitetan doručak ne odgovara tako da je to još jedan dokaz da ovo ima smisla. Svako zašto ima svoje zato!

Marko Stojanovic
Marko Stojanovic
Diplomirani Nutricionista

Mnoštvo planova ishrane koje sam kreiram već 10 godina, su mi omogućili da stvorim savršen plan ishrane koji je u potpunosti personalizovan i prilagođen tvom stanju i ciljevima za budućnost.

Hand Grip Trening
Koliko često trenirate? *
Kviz Image Kviz Image Kviz Image Srce Icon

Napravi pravu odluku za tvoje telo i zdravlje.

Popuni upitnik sa podacima o kilaži i visini, istoriji vežbanja, zdravstvenim problemima i alergijama, načinu ishrane i prethodnom iskustvu u teretani i započni svoju transformaciju.

Započni kviz