April 2021

Kad je bol dobar a kada treba stati – razlika koja određuje uspeh vežbanja

Marko Stojanovic Instagram
Marko Stojanovic
Diplomirani Nutricionista
Kad je bol dobar a kada treba stati – razlika koja određuje uspeh vežbanja

Jel teško? Jesi li mokar? Jel peče i boli?

BRAVO! To je znak da će se tvoj trud isplatiti, to znači da pomeraš granice svog tela i činiš pravu svar.

Ipak, vežbe se moraju pravilno raditi kako bismo postigli maksimalan uspeh jer u suprotnom možemo se povrediti ili napraviti neku štetu sebi i svom telu. A to se najčešće dešava kada osećamo bol, ali ne umemo da prepoznamo da li je to zato što pomeramo granice izdržljivosti ili smo na korak od povrede.

Šta se dešava tokom vežbanja

Tokom vežbanja mi naprežemo svoje telo i mišiće kako bismo postigli određeni cilj, kako bismo povećali snagu i izdržljivost. Taj cilj se postiže tako što guramo sebe izvan granice udobnosti, izazivamo napor, a to dolazi sa osećajem bola u određenoj meri. U tom procesu dešavaju se dve stvari:

  1. stvara se i povećava količina mlečne kiseline kao rezultat rada mišića i stvaranja energije tokom izvođenja vežbe
  2. mikropovrede vlakana mišića koje nastaju naprezanjem, i to se zaista dešava na mikro planu i podstiče organizam na oporavak što dovodi do popravke tih vlakana, stvaranje novih i povećavanja snage i izdržljivosti samih mišića.

“Bolovi” koji su dobri

Oba pomenuta procesa izazvaće osećaj neprijatnosti, nelagode, nazovimo ih i bolom, ali to je samo znak da mišići zaista rade. U nekim situacijama to je i onaj osećaj kao da peče ili gori mišić, ali to su sve znaci da se trud isplati.

Posle ovakvog treninga računajte da ćete dobiti i upalu mišića. Ona se dešava kada radite vežbe koje neko vreme niste izvodili, kada krećete da vežbanjem posle velike pauze ili ako dobro pomerite granice izdržljivosti. I sve je to sasvim normalno.

Loša bol

Međutim, ako ste preterali, ako ne vodite računa o načinu izvođenja vežbi ili zanemarujete znake koji ukazuju na postojanje problema onda ste na putu da dođe do povrede. Zato je važno da znate koju vrstu bola ne smete nikako zanemariti, kao i da znate da procenite kada treba da stanete. Evo šta ne bi trebalo da osećate tokom vežbanja i šta ne bi trebalo da zanemarujete:

  1. oštar bol – sigurno upozorenje da nešto nije dobro i znači da je došlo do nagnječenja nekog živca, do neke povrede koja ne mora nužno da znači da je velika
  2. bol sa oticanjem – znak da je situacija ozbiljnija i telo reaguje time što šalje više krvi i drugih tečnosti kako bi se pokrenulo zaceljenje
  3. lokalizovana bol – kada osetite bol na jednom veoma određenom mestu, uz oštrinu, a koja ne prolazi posle kraćeg vremena, to znači da je vreme da proverite da li je došlo do povrede
  4. bol koji se pogoršava tokom vežbanja – pojačava se sa podizanjem intenziteta vežbanja, tada obavezno stanite, jer može doći do povrede mišića, tetiva ili zgloba što nikako ne želimo
  5. bolno iskakanje – najgori scenario, obično je dovoljno jako da je svakom jasno da treba momentalno da stane. Najčešće je u pitanju pucanje ligamenata ili tetiva, i to su povrede koje ni slučajno ne smete zanemarivati

Obratite pažnju i na ove signale

Postoje situacije kada izvođenje vežbe ne donosi rizik od povrede ili je on zaista minimalan, ali se pojavljuju osećaji koji ukazuju na pogrešno izvođenje vežbe. Najverovatnije je da ste zauzeli pogrešan položaj ili da tokom vežbe ne postižete da aktivirate prave mišiće. Da li je ovo strašno?

Nije, ali da li treba stati?

Apsolutno DA.

Zašto? Zato što trošite energiju, a ne postižete rezultat i zato što potencijalno možete izazvati bolove koji nisu potrebni.

Na primer, kada izvodite vežbe izolacije, one koje su usmerene na vežbanje samo jednog mišića potrebno je da tom prilikom osetite da baš taj mišić i radi. Ako vas boli negde drugde, osećate napetost i nelagodu na sasvim drugom mestu, zaustavite se, proverite položaj, i krenite ponovo, ali polako i koncentrisano.

“No Pain No Gain”

Izreka koju svi dobro znamo i koju u nekoj varijanti svi treneri koriste. Tačna jeste, ali donekle jer je cilj da vas motivišemo, poguramo, nateramo da izvučete još jedan dodatni atom snage koji se opire, a zbog kojeg ćete postići više.

To ne znači da je svaka bol dobra, da ga treba trpeti po svaku cenu. Zato sam želeo da vam pomognem da pravilno razlikujete sve signale – one koji upućuju na dobre rezultate i one koji se javljaju jer nešto nije u redu.

Nadam se da će vam sve ovo biti od velike koristi i pomoći, a ako vam je potrebno dodatno savetovanje ili imate nedoumice o pravilnog načina izvođenja vežbi slobodno mi pišite ovde ili na društvenim mrežama. Odgovaram na svako pitanje bez izuzetka jer želim da vam pomognem na putu do promene i transformacije vašeg tela.

Marko Stojanovic
Marko Stojanovic
Diplomirani Nutricionista

Mnoštvo planova ishrane koje sam kreiram već 10 godina, su mi omogućili da stvorim savršen plan ishrane koji je u potpunosti personalizovan i prilagođen tvom stanju i ciljevima za budućnost.

Hand Grip Trening
Koliko često trenirate? *
Kviz Image Kviz Image Kviz Image Srce Icon

Napravi pravu odluku za tvoje telo i zdravlje.

Popuni upitnik sa podacima o kilaži i visini, istoriji vežbanja, zdravstvenim problemima i alergijama, načinu ishrane i prethodnom iskustvu u teretani i započni svoju transformaciju.

Započni kviz